ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ
ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ
ο ΣΑΛόΣ άΓΙΟΣ
Από Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και κάθε Κυριακή στις 18:15.
Έως 31 Μαρτίου.
Η παράσταση ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛόΣ άΓΙΟΣ συνεχίζει τις παραστάσεις της, στην μεγαλύτερη σκηνή (INTERMEDIA) του θεάτρου Αλκμήνη, προσαρμοσμένη τόσο σκηνοθετικά οσο και φωτιστικά για μεγαλύτερο χώρο, κάθε Κυριακή στις 18:15, ξεκινώντας από την Κυριακή 4 Φεβρουαριου 2024 εως και την Κυριακή 31 Μαρτίου.
Στην πορεία της ανθρωπότητας, πολλοι καλλιτέχνες χαρακτηρίστηκαν διαφορετικοι, σαλεμένοι, ιδιαίτεροι, τρελοί. Αποδιώχθηκαν, βασανίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν από τον περίγυρό τους, αλλά έμειναν πιστοι στα ιδανικά τους.
Σήμερα οι καλλιτέχνες αυτοι χαρακτηρίζονται ως σπουδαίοι, με δείγματα δουλειάς, που έμειναν αξιοζηλευτα, αναλλοίωτα και ιστορικά στο πέρασμα του χρόνου.
Ένας από αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες υπήρξε και ο Τηνιακός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, για τη ζωή του οποίου μας μιλάει το έργο του Αγγελου Ανδρεόπουλου.

Ένας άνθρωπος, για τον οποίο η χώρα μας ήταν, είναι και παραμένει περήφανη, με πληθώρα βραβείων στο εξωτερικό και την Ελλάδα, με εργα που εντυπωσιαζουν οποιονδηποτε τα αντικρυζει... μα και με ατελειωτες στιγμές ταλαιπωρίας, ταπείνωσης και απαξιωσης στην πορεία της ζωής του.

Η διάσημη Κοιμωμένη του, που κοσμει, ακόμα, το πρώτο νεκροταφείο, ο Σάτυρος που παίζει με τον έρωτα και δεν του χαρίζει τα εδέσματά του, η Μηδεια που σε κάθε μία από τις εκφάνσεις της, γίνεται όλο και πιο σκληρή με τα παιδιά της, το Παραμύθι της πεντάμορφης, είναι μερικά από τα δείγματα της, μπροστά από την εποχή του, τέχνης του Γιαννούλη Χαλεπά, τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν αντικείμενο θαυμασμου, όλων των επισκεπτών που τα αντικρίζουν στα μουσεία ή τις γκαλερί που φιλοξενούνται.

Ο αντίποδας όλης αυτής της δόξας στη ζωή του ανθρώπου αυτού... 14 χρόνια εγκλεισμός στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, κατω απο άθλιες συνθήκες... αλλά 14 χρόνια υπό την επίβλεψη της αυστηρής και αυταρχικής μητέρας του, που από τα πρώτα βήματα της ζωής του, εκδήλωσε την επιθυμία της, να μην γίνει ο γιος της μαρμαράς και να ακολουθήσει τη μοίρα του συζύγου της. Χλευασμοί, επαιτεία, πείνα, μερικές από τις λέξεις και στιγμές που χαρακτηρίζουν το βίο του Γιαννουλη Χαλεπα.

Η παράσταση ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ, που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, έχει ήδη αγγίξει την καρδιά πολλών θεατών, που ξεσπουν σε χειροκροτηματα στο τελος αλλα και , κατα την διαρκεια της παραστασης, σε Αθήνα, Ηρακλειο Κρητης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρανιδι Ερμιονιδας, στον Πύργο της Τήνου, οπου παρουσιαστηκε στον προαυλιο χωρο του σπιτιου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σπουδαίος γλύπτης.


Η πρεμιέρα τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη σεζόν παρουσίασης της παράστασης, έγινε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού (νυν μουσείου) Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο Τήνου, τιμώντας έτσι την μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη.
Συνεχίζει δε, παράλληλα με τις παραστάσεις στην Αθήνα, να ταξιδεύει σε πόλεις της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού, οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημέρων.
Έγραψαν για την παράσταση
Ακολουθούν κάποια αποσπάσματα από κριτικές για την παράσταση
"Λέγαμε πως δεν γίνεται να βρισκόμαστε για πάνω από μία ώρα στα κόκκινα, κι εμείς από κάτω και όσοι είναι πάνω στη σκηνή. Γίνεται. Μας το απόδειξε η αψεγάδιαστη ερμηνεία του Γιώργη Κοντοπόδη και η επίμονη και απαιτητική σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου."
Τιτίκα Τζιάλλα - Ηπειρωτικος Αγων

"Το κείμενο αυτό αποτελεί μια γροθιά στο κοινωνικό κατεστημένο"
Ελένη Αναγνωστοπούλου - fractalart.gr

"Η τραγική ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη, περνάει ολόκληρη μέσα από τη δυνατή ερμηνεία του Γιώργη Κοντοπόδη και μας καθηλώνει"
Λένα Σάββα - θεατρο.gr

"'Ενα ανατριχιαστικό όλον που σε κερδίζει επάξια,προσφέρει εντάσεις, ποικίλες υφές και ρεαλιστικό σπαραγμό"
Τζένη Κουκίδου - koukidaki.gr

"Με ξετρέλανε αυτός εδώ ο μονόλογος. Με ξετρέλανε τούτη η παράσταση"
Κώστας Κούλης - Noizy.gr

"Η παράσταση είναι ένας από αυτούς τους μονολόγους, που βγαίνεις από την αίθουσα και ψαχνεις λίγο δροσερό αέρα να σε "χτυπήσει" στο πρόσωπο"
Θοδωρής Κ. - sinwebradio.com


"Ο λόγος ρέει, τα συναισθήματα ρέουν. Φαίνεται η ψυχή. Αυτό μου έμεινε από το έργο. Δεν μιλά απλά για τη ζωή του Χαλεπά, μιλά για την ψυχή του κι αυτό παίρνει το κοινό φεύγοντας."
Iart.gr

"Σπάνια παρακολουθεί κανείς παράσταση με τόση ισότιμη και ισοβαρή αρμονία των τριών συντελεστών της, του συγγραφέα, του σκηνοθέτη και του ηθοποιού.Μια παράσταση που οφείλουμε να δούμε όλοι"
Βαγγελης Ραφτοπουλος - thesspress.gr

"Ο Γιωργής Κοντοπόδης αρπάζει το κείμενο, περνάει τις λέξεις στην ψυχή του, τις φιλτράρει με έναν αξεπέραστο τρόπο και το προσφέρει με όλη του την ένταση, όλη την ευαισθησία και το πολυεπίπεδο του, τόσο άμεσα, τόσο διακριτά που κανείς και τίποτα δε μένει ασυγκίνητος"
Αiμιλια Φλωρου - artviews.gr


"Ο Γιωργης Κοντοπόδης χειρίζεται άψογα όλα τα συναισθήματα του ρόλου του, ποτίζεται από αυτά ώστε να μας μεταφέρει την τραγικότητα της ζωής ενός «σαλού άγιου» που αδικήθηκε από τους ανθρώπους, δικαιώθηκε με την τέχνη του. Όλα ξεπροβάλλουν μέσα από τις ερμηνευτικές συναισθηματικές εναλλαγές του ηθοποιού που καταθέτει στη σκηνή τον εξαιρετικό υποκριτικό του πλούτο"
Μαίρη Γκαζιάνη - polimagazino.gr

"Το έργο ερμηνεύει ο Γιώργος Κοντοπόδης δείχνοντας πραγματική ψυχή και σθένος, καθώς δημιουργεί έναν άνδρα που στοιχειώνεται από το παρελθόν του ενώ βρίσκεται και κυριολεκτικά εγκλωβισμένος στην παρούσα κατάσταση"
Τώνια Καράογλου - athinorama.gr

Στοιχεία της παράστασης
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8, 11854 - Αθήνα
Τηλέφωνο 2103428650
Σκηνή Intermedia

ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ
Του Αγγέλου Ανδρεοπούλου
Σκηνοθεσία - φωτισμοί : Αλέξανδρος Λιακόπουλος

Σκηνικό - εικαστική επιμέλεια : Μιχάλης Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες : Ραμπελλα Γρε
Μουσική σύνθεση : Άγγελος Ανδρεόπουλος

Στο ρολό του Γιαννούλη Χαλεπά ο Γιωργης Κοντοπόδης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων : Κυριακή στις 18 : 15
Τιμές εισιτήριων : 14 ευρώ, 12 ευρώ ( φοιτητικό, ανέργων, Α.Μ.Ε.Α. )
Διάρκεια παράστασης : 80 λεπτά
Παραστάσεις από την Τέταρτη 4 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Προπώληση στα ταμεία του θέατρου Αλκμήνη
https://www.ticketservices.gr/event/koimomenos-xalepas-o-salos-agios/?lang=el
Made on
Tilda